ORCA zeus plus

Bron: Gawalo 22 augustus, door Margo van Voskuilen hoofd redacteur Gawalo

“Warmtepompboiler: wat is het en wat kun je ermee”

Warmtepompen, al dan niet hybride, zijn inmiddels bij iedereen wel bekend. Maar de warmtepompboiler is nog niet zo populair, en dat is jammer. Want de bereiding van warm tapwater vraagt ook een niet verwaarloosbare hoeveelheid energie. En als dat zonder gas kan, en bovendien energiezuinig, is dat een win-winsituatie.
Een warmtepompboiler is een voorziening voor warmtapwater met een voorraadvat. Het water wordt primair verwarmd met een kleine warmtepomp. Als back-up is een elektrisch verwarmingselement aanwezig. Wanneer de warmtepomp niet voldoende energie uit de bron kan betrekken, springt het elektrisch verwarmingselement bij. Ook wanneer de vraag groter is dan de inhoud van de boiler toelaat, zorgt het elektrisch verwarmingselement voor ondersteuning bij het produceren van warm water.

Warmtepompboilers zijn meestal voorzien van een monoblock warmtepomp, zonder buitenunit. De benodigde lucht betrekken ze van buiten en/of uit ventilatielucht. Er zijn ook warmtepompboilers die de retour van vloerverwarming of thermische panelen (bijvoorbeeld PVT) als bron gebruiken. Dit zijn water/water warmtepompboilers. De meeste warmtepompboilers zijn echter lucht/water-warmtepompen.

Laag energieverbruik, veel winst

De warmtepompboilers bevatten een warmtepomp met een relatief laag vermogen. Dit vermogen is afgestemd op het volume van het voorraadvat. De warmtepomp onttrekt energie aan een bron. In het geval van lucht/water-warmtepompen onttrekt de warmtepomp energie aan de lucht en draagt die over aan water.

Wanneer de temperatuur van de aangevoerde lucht hoog genoeg is, bevat deze genoeg energie om het water alleen met de warmtepomp op temperatuur te brengen. Zo gebruikt de warmtepompboiler ongeveer 75 procent energie uit buitenlucht en/of ventilatielucht en 25 procent energie uit elektriciteit. De efficiëntie van een warmtepompboiler wordt net als bij een gewone warmtepomp uitgedrukt in de COP.

Als de warmtepompboiler niet genoeg energie uit de aangevoerde lucht of andere bron kan halen om het warm tapwater op de juiste temperatuur te krijgen, dan springt een elektrisch verwarmingselement bij. Daarmee gaat wel het elektriciteitsverbruik van de warmtepompboiler omhoog.

Waarom zou je een warmtepompboiler toepassen?

Warm tapwater is iets wat bijna iedereen in Nederland dagelijks gebruikt. Als het niet is voor douche of bad, dan wel voor de afwas. Warm tapwater uit de cv-ketel was lang vanzelfsprekend. Met de sterk gestegen gasprijzen is dat steeds minder het geval. Ook de behoefte om duurzamer met energie om te gaan speelt een rol.

De warmtepompboiler kan naast een warmtepomp werken. Daarbij verzorgt de warmtepomp de ruimteverwarming. De warmtepompboiler zorgt geheel zelfstandig voor warm tapwater. Warmtevraag voor ruimteverwarming en sanitair warm water zitten elkaar dan niet in de weg.

Soms is een warmtepomp (nog) niet zinvol. De woning is bijvoorbeeld niet geschikt, omdat deze nog niet voldoende is geïsoleerd. Of de aanpassing van het afgiftesysteem is zo ingrijpend, dat men op slopershoogte is. Dan kan een warmtepompboiler wél een zinnige toevoeging zijn. Bij een combinatie met een HR-ketel valt het deel aardgas dat voor warm tapwater gebruikt wordt, weg. Als vervanger van een bestaande elektrische boiler verbruikt een warmtepompboiler een stuk minder elektriciteit.

Maar ook bij woningen die een dusdanig lage warmtevraag hebben, dat een warmtepomp overbodig is, kan een warmtepompboiler het warme water verzorgen. In de ons omringende landen past men dit al veelvuldig toe. Bij appartementen combineert men een warmtepompboiler bijvoorbeeld met elektrische convectoren. Daarmee realiseer je een relatief simpele gasvrije installatie die aan alle comfortwensen kan voldoen.

Praktische bezwaren ontzenuwd

De “beperkte” capaciteit van een warmtepompboiler, of van een voorraadvat bij een all-electric warmtepomp, ziet men soms als een bezwaar. Zelfs een relatief klein voorraadvat met water op 55 graden Celsius kan echter groot genoeg zijn, afhankelijk van de waterbehoefte. Met water van 55 graden Celsius bereidt men over de hele dag, door bijmenging van koud leidingwater, bijna drie keer zoveel water van 40 graden Celsius. En dat is best warm, voor onder de douche.

Toegegeven, een warmtepompboiler is niet oneindig groot. Maar met een inhoud van slechts 80 liter kan een warmtepompboiler in totaal per dag ruim 240 liter water van 40 graden leveren. Daarmee kunnen twee personen elk dagelijks twee keer warm douchen, ’s ochtends en ’s avonds. Voor grotere huishoudens, of voor wie een bad heeft, is een wat grotere warmtepompboiler van 150 liter aan te raden. Die levert per etmaal zo’n 380 liter water van 40 graden. Trekt men een 80 liter boiler in één keer leeg, dan levert dat iets meer dan 100 liter water van 40 graden op. Met een warmtepompboiler van 150 liter vult u een bad van 200 liter. En is de boiler leeg, maar is er toch warm water nodig, dan springt het elektrisch verwarmingselement in om de warmtepomp te ondersteunen met het verwarmen van het voorraadvat. De warmtepompboiler kan echter niet als doorstroomtoestel functioneren.

Van eenpersoons tot een huis vol

Warmtepompboilers voor woningen zijn er in diverse formaten, van kleine wandmodellen (80 liter) tot grote staande modellen (300 liter). Het volume gemengd warm water van 40 graden per etmaal (V40td) varieert daarbij van ongeveer 240 tot meer dan 650 liter. Daarmee is een warmtepompboiler ook geschikt voor huishoudens van 6 personen. Nog grotere modellen, tot 500 liter, kunnen zelfs voor een sportclub of hotel voldoende warm water leveren.

Bron: Gawalo 18-8-2022 Margo van Voskuilen (hoofdredacteur Gawalo)

Promths agent-importeur

Met Promths zijn we exclusief agent-importeur van de in Slovenië geproduceerde Orca Zeus warmtepompboilers. Deze zijn beschikbaar in 230 of 300 liter en zijn door hu grotere warmtepomp vermogen van 1,8 kW en ventilator capaciteit van 500M3/uur instaat tot -10 °C met alleen het warmtepomp vermogen tapwater te creëren -10°C. 

voor meer informatie klik 

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

476827_PR.png

voor antwoorden op uw vragen of een geheel vrijblijvende aanbieding