logo promths

Aansluiten luchtkanalen op de warmtepompboiler

Werking warmtepompboiler
Een warmtepompboiler is zo zuinig omdat hij met behulp van een klein beetje stroom warmte uit de lucht kan “oogsten”.

Lucht kan per m3 niet veel energie bevatten, om water te tapwater te verwarmen is echter veel energie nodig. Daarom zal er een grote hoeveelheid lucht aangevoerd moeten worden. De Orca Zeus werkt met 350 m³/uur, de Zeus Plus zelfs tot 500 m³/uur. Deze aangevoerde lucht dient uiteraard ook te worden afgevoerd en is dan 10-15 C° in temperatuur gedaald.
Hoe hoger de aangevoerde lucht is des te  hoger het rendement (COP) waarop de warmtepomp werkt.
De toevoer maar – en afvoer van de warmtepompboiler kan op verschillende manieren worden gerealiseerd.

Ventkanaal Orca Zeus

De verschillende principe mogelijkheden om luchttoe- en afvoer te realiseren

warmtepompboiler kanalen 1

1. Warmtepomp zonder leidingen maar met directe  omgevingslucht. Afhankelijk van de bedrijfsomstandigheden neemt de warmtepomp warmte op uit de omgevingslucht en verlaagt de luchttemperatuur tot 10-15 ° C. Omdat de lucht naar de ruimte wordt overgebracht, is deze structuur vooral in de zomer interessant, men koelt immers de ruimte. Het wordt niet aanbevolen om deze configuratie in de winter te gebruiken, vooral als de kamer waar de machine zich bevindt door wordt verwarmd via dure energie bronnen.

warmtepompboiler kanalen 2

2 voedt de pomp met omgevingslucht. Deze configuratie is over het algemeen beter dan configuratie 1, omdat de koude lucht van de warmtepomp het huis uit wordt geleid. De warmte wordt echter nog steeds uit de binnenlucht gehaald. Let dus op waar deze warmte vandaan komt

warmtepompboiler kanalen 3

3.Warmtepomp met leidingen naar  buitenlucht voor toe- en afvoer. Deze configuratie heeft geen invloed op de ruimtetemperatuur op de installatieplaats omdat er geen contact is tussen de binnenlucht en de lucht van de warmtepomp. Het wordt aanbevolen om de inlaatleiding weg van uitlaatpijp te plaatsen om de recirculatie van koude lucht in de warmtepomp te minimaliseren maar het is in het algemeen niet noodzakelijk.

warmtepompboiler kanalen 4

4.Warmtepomp met luchtkanalen voor lucht toe- en aftevoeren. Deze configuratie is door zijn T-aansluiting met afsluitbare kleppen de meest flexible en maakt het mogelijk zowel aan- als afvoer in te stellen afhankelijk van de weersomstandigheden.

NOOT: hiermee is ook een deel van de mechanische afgevoerde lucht in de warmtepompboiler in te brengen zodat de gemiddelde temperatuur (in de winter) verhoogd wordt met de vuile ventilatie afvoer luchtstroom.

warmtepompboiler -ventilatie kap
360 graden aanlsuiting warmtepompboiler
orca warmtepompboiler aansluitingen
warme (aanvoer) en koude (afvoer) lucht aansluiting

De Orca Zeus warmtepompboilers zijn voorzien van 360 graden instelbare aansluitingen. Dit maakt het product in bijna alle omstandigheden aansluitbaar op aan- en afvoerkanalen.

Houd er bij het plaatsen rekening mee dat u alle aansluitingen bereikbaar houdt en ook de kap naar boven toe kunt afnemen voor eventuele service.

warmwater aansluiting
water aansluiting met galvanische scheiding
warmwater aansluiting
condens afvoer

Bij het verbinden van twee verschillende materialen koper van de leidingen en het ijzer van de boiler zal een galvanisch element ontstaan. Dit heeft een sterk corroderende werking. een galvanische scheiding is daarom noodzakelijk voor het behoud van uw boiler. Deze galvanische scheiding op de koudwater inlaat en warmwater uitgang (2x) wordt bij de Orca warmtepompboiler standaard meegeleverd.

De warmere lucht wordt door het “oogsten” van de energie in de verdamper afgekoeld waardoor condenswater ontstaat dit dient te worden afgevoerd via de bijgeleverde condensslang.

ir panelen
infraroodsystemen
ir warmtepomp
warmtepompen
zonneboiler
zonneboiler
ir zonnepanelen
zonnepanelen
476827_PR.png

voor antwoorden op uw vragen of een geheel vrijblijvende aanbieding